Hark the herald

Allt är inte världens bästa i världens bästa land. Men det kan vara ganska roligt det också. I dagens Guardian står det att läsa om bröderna Hears som 2008 öppnade temaparken Lapland New Forest i Dorset.
Besökarna upplevde minst sagt en viss besvikelse över att marknadsföringen inte överensstämde med själva upplevelsen.
De av oss som kajkat runt med småbarn på diverse ställen där ”fantastiska och magiska uplevelser” utlovats är rätt härdade vid sådana utfästelser och vet att de sällan om någonsin låter oss uppleva en annan värld. Oftast så är det bara hafsigt målade scenerier, djur och tomtar i lackad frigolit och underbetalda, uttråkade säsongsarbetare från Polen som bara längtar tillbaks till sin sunkiga husvagn där sprit och porr väntar på dem.
Om ni alla tänker ”Axels tivoli” så vet ni precis vad jag menar. Och eftersom det är en verksamhet som verkar gå runt och dra publik då den befläckar diverse svenska städer år efter år, och då England verkligen inte saknar sunkiga turistupplevelser, så måste Lapland New Forest ha varit något alldeles i renväg hästväg fantastiskt dåligt. Så dåligt var det, och så upprörda var besökarna, att parken stängde efter enbart fyra dagar en tid under vilken tomten samt tre alver hunnit få stryk av upprörda föräldrar.
Bröderna Hears hördes således i dagarna i domstol åtalade för bedrägeri och falsk marknadsföring och det verkar inte bättre än att de faktiskt hamnar i fängelse. Domare Mark Horton stod att döma av sitt uttalande inte på de anklagades sida; ”…promised by deceit to satisfy dreams and have delivered misery by way of disappointment to thousands of people”.
Och det kanske man förstå när man läst att besökarna fick avnjuta en ensam ren, några fastkopplade sibiriska huskeys på en leråker samt en ensam isbjörn i plast utställd i skogen. Den fantastiska julmarknaden bestod av ett rent-a-tent med kläder upphängda på en galge och prylar i pappkartonger. Betlehemssceneriet var en målad fond a la skolspel i högstadiet med några påmålade kameler och en sanddyn…
Nej, ni bör verkligen se bilderna på BBC:s hemsida för orden gör inte dessa rättvisa.

-Enter all ye merry

Annonser

4 responses

  1. Bild från LaplandUK. Godkänd attraktion?

    Bild från Jokkmokks marknad
    Op de Sámi wintermerk in Jokkmokk

    Någonstans känns det som att det var mer fel på förväntningarna än på vad som levererades. Hur sedan Seamus the elf och Betlehem kom in bilden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s