Är vi framme snart?

För övrigt är det i dagarna femtiotvå år sedan det första steget mot gränsöverskridande tillgång till porr 24/7 togs. Jag pratar naturligtvis om mamma rysslands finaste metallklot någonsin, Sputnik. Föregångaren till våra kommunikationssatelliter som i efterled ledde till ett praktiskt användbart internet vilket i sin tur innebar fri porr för alla.
För att anslå en allvarligare not. Internet har inte bara befriat oss från att leta porr i skogen. Det har även lett till att värdet av ägandet på musik och film, varor som förr betingade höga priser då de gav ägaren en viss status , är helt utrotat. Så på ett sätt får man säga att ryssarna skapade en revolution som gav en effekt de skulle uppskattat.
Den där oktobernatten 1957 så var det inte generalerna som skulle darrat av skräck, det var skivbolagsägarna.

Men, sedan 1957 har det hänt en hel jävla massa med rymforskning. Vissa av er är fan dumma i huvudet inte alls imponerade av astronauter. Undertecknad säger emot och anser att vi inte kan lägga för mycket pengar på att utforska solsystemet.
För att visa oss exakt hur tuffa vi människor varit de senaste åren har grabbarna på National geographic knåpat ihop den här interaktiva kartan över alla de besök vi gjort på solsystemets himlakroppar.
50-years-exploration-big

Jag tycker faktiskt lite synd om Merkurius. Två besök liksom.

Det kan vara kul att veta. Sonden New Horizons lämnade oss i january 2006. Den flög förbi Jupiter 28 februari 2008 och hade passerat Saturnus bana den 8 juni samma år. Med bibehållen hastighet kommer den att nå sitt mål, Pluto 2015!
Det är långt till Pluto.

Annonser

14 responses

  • Pluto är jättetuff. Fuck-off långt ut i solsystemet, en liten (f.d) planet med en ännu mindre måne. Det finns något vemodigt över det hela.

  • Jag gjorde också något skolarbete om Pluto. ”Töntig och kall” kändes inte som en aktuell beskrivning när kall = 10K.

   Numera är venus lite favorit, men det är kanske mest pga av okunnighet om flertalet av de övriga.

   • I tredje klass tror jag man får säga ”kall” om 10K.

    Alla planeter är faktiskt jättetuffa då vi hittar konstiga saker varje gång vi åker dit. För att inte tala om alla jävla månar runt Saturnus och Jupiter. Japetus runt Saturnus….spoooky

 1. BAAH! Astronauter är värdelösa. Det är snubbarna i kontrollrummet & på¨utvecklingsdivisionen som är de coola. Astronauter är bara meat…MUAHAHAHAHA!

  Men det är en väldigt fin karta.

  • To explore strange new worlds
   To seek out new life and new civilizations
   To boldly go where no man has gone before:[and shoot yourself when you run out of supplies]

   Dessvärre lär väl vi inte få se bemannade färder till mars i vår livstid. Men en rustik sond är inte så illa det heller.
   Jag kippar fortfarande efter andan när jag tänker på att det tog NH lite mer än två år att nå saturnus. Det är rätt lång sträcka avverkad på kort tid. Med samma hastighet tar det sju jävla år till innan den når pluto. Och innan den når terminus i heliosfären är vi pensionärer. Universum är galet stort.

  • Den stora bilden, satelliter möjliggjorde för människan att kommunicera enklare och snabbare jämfört med hur trafiken annars gick genom kopparkablar. I början enbart menade för telefonsamtal men efterhand även konstruerade för att hantera datatrafik.
   På det mindre planet, nyttan med internet blev tydlig för gemene man när de upptäckte att de kunde kolla väderprognoser, vägbeskrivningar och gargantuanen Google Earth.
   Allt det skulle inte funnits utan satelliter och hade vi inte fått ett internet som gemene man hade tillgång till och intresse av att använda hade vi fortfarande stått där med våra CD-skivor.

   • Jag förringar inte kommunikationssatelliternas betydelse för den tekniska och social utvecklingen.
    Jag var mer nyfiken på om de haft någon mer aktiv roll i internets utveckling. Att satellitlänk till vis dels använts för att nå otillgänliga områden vet jag, men har de även haft tjänst i backboneverksamheten?

    Wikipediade lite och kan konstatera att i början av sjuttiotalet så fanns det i alla fall två satellitlänkar i ARPANET. Till Hawaii och Norge.

 2. Betydande vet jag inte, med tanke på latency är inte satellit att föredra för transmission, men vem faan hade velat ansluta Norge annars????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s