Calico

Frågan är om jag borde göra det till ett stående inslag? Jag menar att skälla ut folk för att de inte tänker än inslaget på nyheterna. No?
Whonyhany.
Idag och igår kunde man få lära sig att *gasp* gässen plockas på sitt dun. Goddamn, vad trodde ni? Att gässen simmade omkring i kvarndammen där franska bönder medelst gratis ostkuber och skönljudande sång frågade gässen om de fick plocka dunet ur deras bon? Allvarligt?

Jag skall avslöja en sak. Ni är inte arga på underbetalda ungerska gåsdunsryckare eller Jysk. Ni är förbannade för att nyheterna avslöjade något ni egentligen redan visste. Men istället för att reagera över vad ni valt att blunda över skäller ni på de som tillverkat produkterna ni köpt. För visst känns det bäst så?
Just sayin´
french-maid

Annonser

13 responses

 1. Jag erkänner mig naiv, jag trodde faktiskt man slog ihjäl fåglarna innan man plockade dem. Inte att de plockades flera gånger i livet. Men som du säger, det borde man väl ha räknat ut, eftersom duntäcken kunnat bli så billiga.
  Visserligen avskyr jag fåglar. Mycket. De är äckliga och otäcka. Men jag tycker ändå inte de ska behöva lida. Plus att dun/fjäderkuddar är bland det jävligaste som finns eftersom de vassa fjäderstiften (eller heter det pennor?) kryper ut ur kudden o sticks. Så jag kommer nog inte skaffa nån mer sådan kudde. Och täcket vi har är för bra för att ersättas med en vanligt tråkigt duntäcke.

 2. Jag använder inte så mycket dun. Har inte funderat så mycket på saken och hade i så fall utgått från att de dödade fåglarna först. Min fantasi är inte sadisitisk på det ekonomiskt maximerande sätt som krävs för att plocka levande fåglar.

  Hur som helst, sitter du och ruvar på liknande avslöjanden om latex, så håll käft!

 3. håller med dig till fullo (som vanligt). det är samma vindar över alla avslöjanden om djurhållning oavsett om det handlar om ett läderskärp, falukorv eller dunkudden. det går fint att springa omkring i sin musse pigg-värld och tro att grisen glass skär av en bit av sin röv att springa vidare, men få då fan inte moralpanik när du inser att det inte är så!
  På nåt sätt har jag nästan med respekt för människor som vet om hur mycket skada de gör genom att använda djurprodukter (nej, inte pellets) än de som tror att dilammet glatt skuttar mellan mammans tutte in i slaktfållan. Inte för att det är bättre, men det är i alla fall ärligare och lite mindre puckat.
  själv börjar jag fundera på att sluta använda ull. det är fasen ingen fin industri det heller.

 4. Vad det gäller ull skulle jag inte avråda från att använda svensk ull, den svenska finullsaveln är tämligen ”snäll” jämfört med sina utrikes konkurrenter. Väljer du sedan ull från KRAV-märkta producenter är du än säkrare, eftersom KRAV har regler även för hur djuren behandlas. Det finns även ullförädling som behåller KRAVmärkningen, bla spinneri. Då handlar det dock bara om hur ullen hanteras och behandlas, eftersom det inte är några djur inblandade längre. Dock måste ullen komma från KRAVgodkända får för att garnet ska kunna bli KRAVmärkt. Svenska fårskinn är oftast, men inte alltid, även beredda med mindre mängd tungmetaller.

  Ull från NZ har ofta sämre djurhållning bakom sig, med mollessing (eller vad det heter, man flår skinnet av djurens rumpor) och hög stress. Billiga fårskinn från NZ kan man räkna med är behandlade sämre, både när de satt på fåret och när de sedan garvats.

  Svensk djurhållning är inte optimal, men ofta bättre än i många andra länder.

 5. Har vi någon industriell uppfödning av av lamm/får för ullproduktion öht? Är det inte mest småjordbruk och hippies som står för den produktionen? Eller är jag naiv igen?

 6. Om du kallar småjordbrukare för hippies är du inte naiv, du är bara dum. 😛
  Vi har väldigt få industiella jordbruk öht i Sverige, oavsett om de producerar kött, mjölk eller ull. Några finns det, men inte jämförbara med andra länder. Men fårbesättningar med några hundra djur är inte ovanliga i Sverige. Finullsgårdar har ofta fler föräldradjur eftersom de får få lamm, köttgårdar har färre föräldradjur då de får många lamm. Idag korsas ofta köttraser med finull för att få fler lamm med bra ull, vilket är ett problem för finullsrasen.

 7. Själv föredrar jag sådan där ull som rycks bort från rumpan på lamm så det blöder. Den är så mjuk och gosig mot kroppen. Meringoull heter det eller hur?

  Skämt åsido. Lamm är gott. Underskattat kött.

 8. I second the lamb policy…
  Rovdjur konsumerar, förr slog vi ihjäl, åt upp, letade efter nytt att slå ihjäl.
  Dunuppfödning är ju positivt utifrån ett recycling perspektiv, nez pas?
  Kan inte låta bli att överföra tänket med att det är bättre att döda gåsen o ta dunet, det är humanare…
  Varför?
  Uttrycket human , till att börja med innebär mänskligt…
  Mao att döda djuret istället för att skörda dun är en mänsklig handling.
  Att stödja dödsstraff utifrån perspektivet obotligt farlig, inspärrad på 9X Livstid anses inte humant?
  Varför förtjänar inte dödsfången det som anses humant för en oskyldig gås?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s