Little baby knew nothing

Min samhällslärare berättade vidare om ett besök han gjorde i någon annan öststat. Rumänien, Bulgarien något av dem. Han ville exemplifiera problemet med en stark stat (han var faktiskt aktiv socialdemokrat själv så det är lite förvånande) och hur befolkningen på ett sätt tappar begrepp om värdet av arbetet när alla får samma lön.

Berättelsen var denna att han befann sig i huvudstaden för det hör öststatslandet. På morgonen promenerade han över den stora stadens torg på väg till en föreläsning, guidad tur, bordell eller liknande. På torget rådde en marknad där man i sedvanlig öststatsanda inte hade särskilt mycket att sälja. Allting var egenproducerat eller dåliga kopior av kända märken och såldes för att dryga ut kassan. Där på en stol satt en gumma med huckle och i handen hade hon exakt två ballonger. Det var vad hon sålde. Hon hade inget lager med ballonger eller så.

Ballonger, bögclowner. Same same.

Ballonger, bögclowner. Same same.


På eftermiddagen när han kom tillbaks från föreläsningen, den guidade turen, bordellbesöket satt gumman kvar. Och hon hade i handen samma två ballonger hon höll i på morgonen.
Moralkakan är tudelad. Naturligtvis hade hon ont om pengar och försökte sälja det hon ägde som var av något värde. Otroligt sorgligt. Bit två av kakan är att hon tillbringade flera timmar med att försöka sälja två ballonger som rimligtvis inte kunde gett henne pengar till en kopp kaffe. Det borde rimligtvis funnits bättre sätt att få sitt leverbröd.
Här kan man ju påpeka att hon kanske var handikappad, skröplig, utan kunskap om något yrke eller något annat som förklarar varför hon gjorde en så hopplös sak som att sälja två ballonger. Det fanns möjligtvis en sådan förklaring, det vet vi inte. Men det är inte heller poängen. Hon är exemplet som visar problematiken med att arbete inte belönas efter sitt riktiga värde.
Om gumman fanns på riktigt eller var ett påhitt för att användas som exempel vet jag inte. Men det är lite sorgligt med tanken på en gumma med två ballonger.

Allt ovan är dock en ursäkt för att komma till dagens flygvapen.
Jag ger er Rumäniens flygvapenemblem!
Nästan lite leksaksaktigt och förtjusande. Men samtidigt ett lysande exempel på hotfull öststatsdesign när den var som bäst. Inte överdriven och pompös med blicken i fjärran, utan noggrant övervägd, färgschemat är briljant och under vingarna sitter bomber för att ödelägga en mindre förort.

631px-roundel_of_the_romanian_air_force_1947-1985svg

Annonser

4 responses

  1. Det var en soglig berätelse. Jag hoppas för tantens skull att den inte var sann.

    Ska den verkligen vara rosa? Den är snygg det kan jag inte säga emot men kvinnlig trots den blåa pricken i mitten.

  2. Riktigt, riktigt snyggt emblem. Ta mig tusan om den inte seglar in som tvåa efter brittklassikern.

    Apropå tanten med ballongerna. Tror inte en sekund på det. När hon sålt en så fick hon en ny av ett barnbarn. Hon ville ju inte att säkerhetstjänsten skulle tro att hon gjorde stålar på sina ballonger. Eller också så höll hon helt enkelt inte marknadsmässiga priser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s