A design for life

Jag och Välross delar en viss faiblesse för forna diktaturer som Östtyskland och Nordkorea. Själv ser jag på de gamla öststaterna som något ur en saga, visserligen av det mer gråtunga slaget, men ändå en saga.
En lärare i samhällskunskap berättade för oss om hans besök i några av de här länderna. Som jag minns hans berättelse gick han på sextio-sjuttiotalet till sjöss. Inget mer exotiskt än båtar mellan Sverige och öststater som Polen dock. När deras båt låg i hamn var det vanligt att de polska hamnarbetarna stod på kajen och visslade på deras uppmärksamhet. Det de var ute efter var ”kexi” och ”pornografia”. Det visade sig att Ballerinakex och svensk hårdporr var ren hårdvaluta. Ett paket kex och FIB-Aktuellt motsvarade en sjuttiofemma finfin polsk vodka. På ett sätt är det där en högst charmerande berättelse över två staters önskan att kontrollera befolkningen. I det ena fallet var kapitalistiska varor som förledde arbetaren från att göra sitt jobb icke-önslvärt. I det andra fallet….nu när jag tänker efter precis samma sak.
Men jag tror att du får konsumera mycket ballerinakex och porr innan du får samma skador på kroppen som efter en sjuttiofemma vodka.

Hursomhaver. Förutom en fascination över sagoländer som Nordkorea och Albanien är jag oerhört förtjust i flygvapen och stridsflygplan. Och dit hör en viss beundran över de olika heraldiska emblemen. Det vore jättelätt att göra en vapensköld som visar ett svampmoln och ett fuck-you-all som text. Det vore t o m väldigt sant och korrekt för många länders flygvapen. Nej istället försöker man säga samma sak fast med tjusigare språk. Ett av mina favoritemblem är Östtysklands Luftstreitkräte. Stramt, korrekt och men ändå med en tydlig don´t mess with us i formspråket.

180px-emblem_of_aircrafts_of_nva_east_germanysvg

Annonser

8 responses

  1. Jag delar inte din fascinations alls och flygvapen och stridsflygplan är så förutsägbart ”Killigt”. Däremot håller jag med Polackerna om att ballerina går före vodka, lätt.

    När får vi se din lilla samling av modellstridsplan då?

  2. Jag delar inte din fascinations alls och flygvapen och stridsflygplan är så förutsägbart ”Killigt”. Däremot håller jag med Polackerna om att ballerina går före vodka, lätt.

    När får vi se din lilla samling av modellstridsplan då?

  3. Jag däremot delar din fascination över stidsflygplan och flygvapen fullt ut, däremot förstår jag inte riktigt tjusningen med öststatsländer. Jag hade nog ett modellplan av en Viggen en gång, men den var för slarvigt monterad, så den föll sönder under målandet vill jag minnas. Men, jag var stolt medlem av Flygvapenungdom och hade gärna gjort lumpen, helst som tekniker i marktjänst.

    Ballerinakex och vodka är lika illa om du frågar mig. Fast jag mår nog mer dåligt av chokladen i kexen, så jag tar vodkan. Båda kan ju bjudas bort men drickat kan ju blandas ut… 🙂

  4. Jag tror jag ägde ett modellflygplan som barn, ett SAAB Safir. Det är fan ett under att man är gift och har barn med den bakgrunden. Antar att det är någon typ av kompensation att man idag samlar modellbilar (1:43 och 1:1).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s