To the left. To the left.

Vi, dvs min familj, är inte det allra minsta beresta. Mina ungar ville allra helst åka till ett varmt land med sol och bad. Naturligtvis ignorerade jag detta och tog med dem till London. Om inte annat för att lära dem rulltrappehyfs. Jag har ofta sagt att om jag är nöjd om de lär sig en enda sak av alla vett & etikettregler jag envisas med. Det är den gyllenregeln: i rulltrappan står man till höger om man inte har bråttom. I London bor det ca 8 miljoner människor. En stor del av dem befinner sig bakom dig i tunnelbanan. Då de jobbar och bor där har de mer bråttom än du för de vill hinna till Circle line från Victoria line snabbt som fan då de skall hämta ungarna på dagis, handla mat, hinna med pendeltåget hem, puben eller vad de nu stressar till. Med så otroligt många människor i rörelse funkar det inte om alla stod utspridda i rulltrappan som feta saccosäckar.
Har. Man. Inte. Bråttom. Står. Man. Till. Höger.
I Londons tunnelbana blir du snabbt medveten om när du bryter mot den regeln. Du hör i bästa fall ett artigt irriterat” exCUSE me” i nacken, i värsta fall blir du bryskt inknuffad i väggen med ett kort ”sorry” som uppföljare
Stå-till-höger-regeln som sådan är inte alls dum eller omständig. Den är väldigt bra då den underlättar för allas framkomst. Frågan jag ställer mig, varför är vi svenskar så helvetes dåliga på att ta med oss den här regeln hem?
Nu har jag varit i London ett antal gånger och jag minns med önskvärd tydlighet från min första resa hur snabbt man lärde sig att höger är rätt sida av rulltrappan att stå på om man inte vill bli avskydd, nedsprungen och betraktad som en jävla idiot som inte begriper vad skyltarna ”please stand to the right” betyder.
Åker man rulltrappa i London följer också den absoluta majoriteten den här regeln. Nu kan jag ju inte säga vilken nationalitet alla personer jag möter i tunnelbanan har. Men London är ett rätt populärt turistmål för svenskar. Så jag vågar gissa att många högerstående personer de facto är av svensk nationalitet.
Så berätta nu för mig, hur kommer det sig att så fort man kommer till flygplatsen, Stansted i det här fallet, så är kunskapen om högerpositioneringen som bortblåst? Folk står likt påklädda kejsarpingviner utspridda på mesta blockerande möjliga sätt. Om man nu skulle ha lite bråttom, vilket gudarna vet att man kan få på en flygplats, så är man helt blockerad av alla svenska turister som har korttidsminne som en vanlig mygga. Flytta på mig? Nej varför det? Jag står ju så bra med mina resväskor här intill min kompis och pratar.

Annonser

20 responses

 1. EVK, du har fel! (Som vanligt…)
  Även i Sthm finns det en massa turister, som dock inte varit i London o lärt sig hur man står i rulltrappor.

  Läste dock om nån liten stad i Norrland som nyss byggt ett shoppingcenter. Där fanns stans första rulltrappa. De skulle dela ut åkpass vid invigningen!!! Tror du regler medföljde, om hur man ska stå respektive gå?

 2. Antal lögner av EVK ovan: 1

  Snälla ”EVK”, tänk efter lite nu, va? Jag åkte för h-sike med dig i rulltrappan upp till Commerce förra veckan! O såg dig komma nerför rulltrappan en knapp timme tidigare oxo för den delen. Du vet att rulltrappan vid ”Fuego” oxo hör till Commerce, va?

 3. EVK: Det va en dålig bortförklaring, vad 17 tror du Valrossen gör på EPA var dag?

  A-mann: Det minns jag inte, men antagligen inte. Har dock för mig att vi gick sakta uppåt i trappan…

 4. Precis, det kan man aldrig så noga veta. Eller också smyger jag mig vidare till Garpaparken & blottar mig för ankorna & brödpitchande panschisar. Men stå till vänster? ALDRIG!

 5. Ibland känns det som att Valross är den enda personen på jorden som delar samma värderingar som undertecknad. För att göra en pastich: stå till höger Svensson.

 6. BRA iaktagelse A-mann…
  Något jag observerat är att fenomenet du beskriver försvinner inte bara vid resor till/från kontinenten utan inom landet oxå.
  Vid avresa från Stockholm sköter sig (nästan) alla , när dessa personer sen avstiger i Skövde och tar rulltrappan upp från perrongen har dom intagit BLOCKING position!
  dvs varannan regeln,höger,nästa trappsteg vänster…
  Förbannade kameleont personligheter…
  ”Så har jag ALLTID gjort här ju…”
  Hate them…

 7. Tack coach. Din iaktagelse är intressant. Upplever de här vänsterstående människorna en högerpositionering som jobbig eller som en begränsning av deras frihet? Jag är osäker på om det är ett medvetet val eller om ren och skär dumhet tar makten?
  Är det som EVK var inne på, att hemma på landet behöver vi inte stressa och därför tar vi bara plats?

 8. Ny variant av rulltrappeidioti spanades idag in på Commerce. Man står inte till höger. Man står inte heller till vänster. Man står MITT JÄVLA I! Med en hand på var ”ledstång” för att blockera så maximalt som möjligt! Och fjöket i fråga var inte en pensionär, inte heller en trött mamma med barnvagn o skrikande ungar. Nej, det var en tös i 20-årsåldern som tydligen aldrig varit i närheten av några rulltrapperegler.

  (Och min första tanke när jag hamnade bakom henne var ”det här måste jag skriva om på Der A-manns rulltrappebloggande!”)

 9. Men wtf?! Du gjorde det enda rätta, tog tag i nacken på henne när ni nådde toppen och kastade tillbaks henne nedför trapporna vrålandes:
  -GÖR OM OCH GÖR RÄTT!

 10. Näe, hon sprang så snabbt trippandes in på nån av de där konstiga mode-butikerna där uppe. O jag var hungrig, så jag gick till Gräddis. Men ja, jag BORDE ha knuffat ner’na.

 11. Avlyssnat i Skara, fikarast en torsdag i februari. Samtalet handlar om storstan, o dess fasor.
  —-
  Kvinna, 35-40 år: Men när en komme te Stockhôlm, dä ä så stressit å de tjatar om var en sa stå i rulltrappa! ”Det fattar du väl att du inte kan stå till höger!” sa di te mäj. Men ja sto la bra där ja sto, ja fatta ju ente vafför di sa springa o ha sek i rulltrappa. Rulltrappa ä ju te för att en ente ska springa.
  —-
  Och jag tänkte genast på min vän A-mannen 🙂 Men jag höll käft, tog min tekopp o gick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s